För tredje året i rad dumpades kasserade julgranar på Riddarfjärdens botten.”I år var det mycket rom”, säger John Kärki Sportfiskarna, efter årets inventering. Foto: Ecodive/Sportfiskarna

Riddarfjärdens dumpade julgranar populära bland abborrar

Uppdaterad
Publicerad

Vinterns dumpade julgranar är populära lekplatser för abborren. När sportfiskarna inventerar årets granar på Riddarfjärdens botten är resultatet gott.
Se livet under Riddarfjärdens yta i videon.

Abborrens lekområde är grunda, snåriga och varma vikar men de byggs bort i takt med att Stockholm växer. I början av året uppmanades stockholmarna att lämna in sina julgranar för att dumpas på Riddarfjärdens botten. Förhoppningen var att fisken skulle leka och lägga sin rom på grenarna. Nu har Sportfiskarna inventerat området.

– I år var det mycket rom. Troligtvis mer rom än innan än året innan, säger John Kärki, fiskevårdare Sportfiskarna.

Ljusning

I tre år har Sportfiskarna dumpat granar på sjöbotten och antalet årsyngel ser ut att ha ökat. Sommaren 2017 provfiskades Riddarfjärden med 24 nät, då var antalet årsyngel knappt hundra stycken men vid förra årets provfiske syntes en ljusning.

– Förra året provfiskade vi med fyra nät i det förbättrade området med julgranar och fick mer årsyngel än året innan, säger John Kärki, fiskevårdare Sportfiskarna.  

Samtidigt vill han poängtera att förra årets varma sommar också kan ha gynnat abborrens rekrytering.

Abborren är inte bara en god matfisk, den är även bra för vattenkvaliteten. Foto: TT arkivbild

Minskar övergödningens effekter

Rovfiskar som bland annat abborre och gädda är viktiga för vattenkvaliteten då de minskar övergödningens effekter i Mälaren och Östersjön.

– Det är viktigt att understryka att risvasar enbart är en tillfällig lösning. Den stora vinsten för framtidens fiskbestånd är om staden återskapar mer permanenta strukturer och skyddar redan befintliga lekområden.

Risvasar består av träd som binds ihop för att sedan sänkas ned på botten med en sten eller annan tyngd.

Risvasen fungerar som ett rev där fisk kan leka och uppehålla sig.

Vasarna placeras ut från båt eller från isen på vintern. 

Metoden med att placera ut gamla träd i vattnet är en gammal tradition i Sverige som pågått i minst ett par hundra år.

Källa/ Sportfiskarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer