Foto: TT

Riksåklagaren slår i från sig försvarsadvokatens kritik

Publicerad

Esa Teittinen, 62, som dömdes till 15 års fängelse för mord har nu beviljats resning. Enligt riksåklagaren Anders Perklev var beslutet väntat. I resningsansökan har 62-åringen åberopat en film och fotografier från en ny rekonstruktion av händelseförloppet.

– Man kan konstatera i efterhand att man borde ha gjort den här rekonstruktionen från början. Men domstolen har prövat den bevisningen som fanns och sagt att den då var tillräcklig, säger Anders Perklev, riksåklagare.

Det var i december 2009 som en man i 70-årsåldern hittades död i badkaret i sin lägenhet i Solna. Han hade dålig hälsa och var vid dödsfallet alkoholpåverkad.

Tingsrätten och hovrätten, fann det styrkt genom polisens rekonstruktion och vittnesuppgifter från en kvinna som också befann sig i lägenheten, att mannen hade blivit dränkt.

Kränkande att kalla vittne mytoman

Försvarsadvokaten Marko Tuhkanen är övertygad om att Esa Teittinen kommer att frikännas. Han menar att åklagarens tyngsta bevisning är ett vittne som är mytoman

– Jag tycker inte att man i rättsväsendet ska använda den typen av kränkande beteckningar på människor. Jag har inte själv gjort någon ställningstagande i den delen, säger Anders Perkelev.

Ny dom ”så snart som möjligt

Riksåklagarens bedömning har gjorts utöver de handlingar som finns i ärendet. Det som nu kommer att ske är att en ny åklagare tilldelas och sätts in i ärendet för att göra en bedömning av bevisningen.

 Hur lång tid det kommer att ta tills en ny dom kommer, är enligt riksåklagaren oklart.

– Det är klart att det ska ske så fort som möjligt, men jag kan inte ange någon tid, säger Anders Perklev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.