Kvinnan ska ha pressat riksdagsmannen på stora summor pengar och hotat med att läcka sexbilder på mannen om han inte betalar. Foto: Polisens förundersökning

Riksdagsman från Stockholmsområdet utpressad med sexbild

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig kvinna står åtalad för grov utpressning av en riksdagsledamot med koppling till Stockholmsområdet. Riksdagsmannen pressades att betala runt 70 000 kronor för att kvinnan inte skulle läcka sexbilder på honom.

Riksdagsmannen träffade kvinnan på en pub i centrala Stockholm dit han brukar gå för att dricka öl med några vänner. Även den åtalade kvinnan är stamgäst på puben och enligt förundersökningen hävdar riksdagsmannen att kvinnan började visa intresse för honom sommaren 2022.

Hade sex i mannens lägenhet

Den misstänkta kvinnan och riksdagsmannen hade kontakt under hösten och i december bjöd mannen med sig kvinnan samt en väninna till henne till sin lägenhet där han bjöd på vin. Enligt förundersökningen hade riksdagsmannen och de två kvinnorna sex och den misstänkta kvinnan tog då en bild på mannen. Den bilden ska sedan ha använts för att pressa mannen på pengar. Kvinnan har bland annat velat få pengar för en bröstförstoring, ny tv och resor. Om riksdagsmannen inte betalade skulle kvinnan läcka bilden till media och förstöra hans karriär.

Betalade hyran

I förhör med polisen berättar mannen att han betalat en taxi åt de båda kvinnorna efter att han haft sex med dem. Han gav även den tilltalade kvinnan 5 000 kronor som ”hjälp till hyran”. Den 27-åriga kvinnan hävdar i förhör med polisen att det rör sig om ett sexköp och att hon och mannen haft en ekonomisk uppgörelse, något som mannen nekar till.

Nu är även en förundersökning inledd mot mannen gällande misstänkt köp av sexuell tjänst, något som Dagens Nyheter var först med att berätta.

– Det råder förundersökningssekretess och jag kan inte kommentera någonting, säger Maria Sterup, som är chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, till SVT Stockholm.

Även en privatperson som SVT varit i kontakt med har gjort en anmälan om brott mot sexköpslagen.

– Vi ska vara lika inför lagen och det här är ett uppenbart brott mot sexköpslagen som behöver utredas, säger anmälaren till SVT.

Enligt Ekot har mannen nu tagit en time out från sina politiska åtaganden.

SVT har sökt riksdagsmannnen och den misstänkta kvinnan för kommentarer. Kvinnans försvarsadvokat skriver i ett meddelande att hennes klient inte vill kommentera händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.