Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vet att det finns exempel på idrottsmän som trots en NPF-diagnos lyckats inom idrotten. Det är därför väldigt viktigt att vi inte försöker att utesluta några barn, säger Eric Donell, Attention. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Riksförbundet Attention: ”Inte ovanligt att bli utestängd på grund av NPF-diagnos”

Uppdaterad
Publicerad

Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) tenderar att sluta idrotta i samma ålder då andra barn satsar mer på idrott, enligt Riksförbundet Attention.

– Även om det kan vara utmanande, så har barn rätt till att idrotta. Det hänger på de ansvariga ledarna att förstå och utbilda sig i hur man hanterar ett barn med en NPF-diagnos, säger Eric Donell, vice ordförande på Riksförbundet Atttention.

Enligt Eric Donell är det en stor vinst för samhället om personer med NPF-diagnoser fortsätter idrotta.

– Vi vet att det är många med NPF som slutar tidigt, ju fler som fortsätter desto bättre. Idrott hjälper verkligen till när man har en NPF-diagnos, säger han.

Samtidigt vill han betona att det än idag finns mycket okunskap inom idrotten när det gäller att hantera barn med NPF-diagnoser.

– Vi har genom olika poddar, men även på vår hemsida samlat viktig material, så att tränare och ledare kan utveckla och få en förståelse i hur de hanterar ett barn med NPF-diagnos.

Riksförbundet Attention

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som adhd, autism, språkstörning och Tourettes syndrom.

Attention arbetar bland annat för att sprida kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och påverka beslutsfattare genom att svara på remisser, genomföra enkätundersökningar, publicera rapporter och medverka i referensgrupper.

Källa: Attention

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.