Foto: TT

Rikspolischefen: Rinkeby ingen krigszon

Publicerad

Chefsåklagare Lise Tamm jämför Stockholmsförorten Rinkeby med en krigszon. Men rikspolischef Dan Eliasson håller inte med.

-Jag köper inte den beskrivningen, säger han.

Det var i måndagens avsnitt av Studio Ett i Sveriges Radio som Lise Tamm, nuvarande chefsåklagare och blivande chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, gjorde jämförelsen.

– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort.

Hon anser att det är viktigt att tänka brett och fortsätter sitt resonemang i radioprogrammet:

– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år?

Polischef protesterar mot beskrivningen av Rinkeby

Rikspolischefen Dan Eliasson, som var ute och träffade poliser på Järva under måndagen, vänder sig mot beskrivningen.

– Det klart att det är ett ansträngt läge ute i Rinkeby, det är ingen tvekan om det. Vi har skjutningar och gängkriminalitet, men att jämföra det med en krigszon, nej jag delar inte den uppfattningen, säger Eliasson till TT.

Han anser att Lise Tamm är en mycket bra person, men vet inte vilka referensramar som hon haft när hon gjorde jämförelsen.

– Men när jag tänker krigszon då tänker jag Jemen, Syrien, Aleppo. Rinkeby är fortfarande ett fungerande samhälle, majoriteten är laglydiga människor som jobbar och sliter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.