Foto: SVT

Rinkeby får ny polisstation

Uppdaterad
Publicerad

Den nya polisstationen ska stärka närvaron och öka tryggheten i området. – Den innebär förhoppningsvis också fler arbetsplatser för Rinkebyborna, säger Roger Mogert, socialdemokratiskt stadsbyggnadsborgarråd.

Stationen ska byggas i anslutning till Rinkeby centrum. Det kommer jobba 250 personer i huset, varav runt 130 poliser i yttre tjänst. Planerna inleddes redan förra året och i torsdags antogs detaljplanen.

– Planerna gick igenom snabbt, utan lokala invändningar. Det är såklart glädjande, säger Roger Mogert (S).

Får permanent närvaro

Rinkeby har i nuläget ingen polisstation och har inte haft det på tre år. Men det blir det ändring på nu.

– Polisen får en permanent närvaro i och med det här. Det innebär en ökad trygghet och en ökad känsla av trygghet för invånarna, säger Roger Mogert (S).

Från Rinkeby har den senaste tiden rapporterats om en del oroligheter när Polisen arbetat i området, med vittnesmål från poliser som säger sig regelbundet bli utsatta för provokationer. Men enligt Roger Mogert (S) finns ingen korrelation mellan händelserna och torsdagens beslut.

– Det här är en del av ett långsiktigt arbete och har planerats i över ett år, säger han.

Klar tidigast om ett år

Att en del invånare provoceras av Polisens närvaro i Rinkeby diskuterades redan förra året när planerna inleddes. Då kommenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) det så här till SVT Nyheter Stockholm:

– Jag tror det är jätteviktigt att vi har många poliser nära medborgarna som löser människors trygghetsproblem. Jag tror det är väldigt få som blir provocerade av att få hjälp med inbrott och annat.

Nu ska det ansökas om bygglov och en del reparationer måste göras. Därefter kan man börja bygga stationen, som tros stå klar tidigast först nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.