Folkets Hus stoppade ytterligare en föreläsning

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen skulle den kristna konvertiten Mona Walter hålla föredrag i Rinkeby Folkets Hus, men styrelsen beslutade att ställa in mötet. Anledningen är att arrangören inte delar Folkets Hus värdegrund om alla människors lika värde, uppger organisationen Folkets Hus och Parker.

Mona Walter lämnade islam och konverterade till kristendomen för omkring 10 år sedan. Hon är öppen om sitt byte av religion, vilket har väckt starka känslor och hon har även berättat att hon utsatts för hot.

På måndagen skulle Walter hålla ett föredrag om demokrati och religionsfrihet i Folkets Hus i Rinkeby. Men det satte styrelsen stopp för. Beslutet är inte ett ställningstagande mot Mona Walter, skriver Folkets Hus och Parker i ett pressmeddelande, däremot strider arrangörens värdegrund mot policyn för lokaluthyrning.

Mötet skulle ha arrangerats av Fri Folkbildning, en förening där Jan Sjunnesson är ordförande. Sjunnesson var tidigare chefredaktör på tidningen Samtiden som ägs av Sverigedemokraterna.

Föreläsningen med Mona Walter är den ena av två föreläsningar som Rinkeby Folkets Hus ställer in den här veckan. På onsdag skulle den kontroversiella muslimska predikanten Kamal el-Mekki tala i ett evenemang som biståndsorganisationen Muslim Aid Sweden arrangerar inför Ramadan. Kamal el-Mekki har uttryckt ickedemokratiska åsikter och uttalat sig nedvärderande om kvinnor och homosexuella.

– Att upplåta lokal till föreningen Fri Folkbildning och Kamal El Mekki står i strid mot Folkets Hus och Parkers värdegrund om alla människors lika värde, jämställdhet och jämlikhet, skriver Rinkeby Folkets Hus.

De citerar sin även sina villkor för lokaluthyrning: ”Folkrörelsen Folkets Hus och Parks hundratals mötesplatser i hela landet bygger på jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde. De får aldrig bli en hävstång eller megafon som hjälper rasistiska, främlingsfientliga, icke-demokratiska eller exkluderande rörelser att växa.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer