Benjamin Dousa (M) utlovar hårdare straff mot slarv, noggrannare dokumentation av snöröjningen och närmare samarbete med trafikkontoret. Foto: TT

Rinkeby-Kista skärper straffet för snöröjningsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Rinkeby-Kista fördubblar bötesbeloppen för de entreprenörer som slarvar med att få bort snön till vintern. Summan snöröjarna måste betala om de inte sköter sin uppgift går från 5 000 kronor per påbörjad försenad timme till 10 000.

– Det ska skapa starkare drivkrafter att röja snö så snabbt som möjligt, säger Benjamin Dousa (M), ordförande för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

När SVT förra vintern granskade Stockholms snöröjning, visade det sig att Rinkeby-Kista inte hade dokumenterat en enda kontroll under hela vintern.

Snöröjning i Stockholm

– Vi har haft flertalet stickprovskontroller och kontrollanter ute i fält. Det nya är att det kommer att dokumenteras mycket tydligare med både bild och beskrivning om halkbekämpningen eller snöröjningen inte skötts på ett ändamålsenligt sätt, säger Benjamin Dousa.

Närmare samarbete

Trafikkontoret ansvarar för trottoarer och bilvägar, medan stadsdelen ansvarar för parkvägar. Inför vintern utlovar Benjamin Dousa en närmare samverkan med trafikkontoret.

– När snösäsongen drar i gång på allvar kommer vår förvaltning och trafikkontoret att ha nästan daglig kontakt. Vi har mycket personal ute på gator och torg och ser de att snöröjningen har fungerat dåligt ska den informationen förmedlas, säger Benjamin Dousa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöröjning i Stockholm

Mer i ämnet