Efter revisionen har entreprenörerna polisanmälts av Stockholms stad. Foto: TT

Efter snökaoset: Lagstöd för att diskvalificera snöröjarna från upphandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Bristerna som uppvisades i den externa revision av snöröjningen i Stockholms stad bör diskvalificera entreprenörerna från framtida uppdrag, det anser jurist Pär Cronhult som följt hur villkoren i upphandlingen av vinterns snöröjning frångåtts.

– Det handlar om systematisk misskötsel under många år, säger chefjurist Pär Cronhult.

I flera år har snöröjningen i Stockholm skötts av samma entreprenörer, Svevia och Peab. Även Tylömarks AB har sedan en tid tillbaka kontrakt med staden. Men dessa tre snöröjningsentreprenörer har, enligt en ny revision, brutit mot avtalet på en rad punkter och nu höjs röster för att diskvalificera dem från framtida uppdrag med staden.

– I nuläget finns det en ganska allvarlig dokumentation som styrker förekomsten av upprepade fel och brister vid tidigare utgörande av aktuella tjänster, säger jurist Pär Cronhult.

Snöröjning i Stockholm

Bryter mot kontrakt

Det finns lagstöd för att diskvalificera företag som bryter mot kontraket. För att uteslutning ska få ske krävs det enligt lagen att den upphandlande myndigheten kan visa tillräckliga skäl. Det krävs således någon form av dokumentation av den brist eller de felaktigheter som påstås till grund för uteslutning.

Om företaget blir uteslutet och överklagar beslutet för rättslig prövning i domstol, kan konsekvenserna bli långvariga.

Besvärlig situation för trafikkontoret

– Om företaget förlorar i överklagandet uppkommer ett tydligt bevis på att det finns goda skäl att utesluta företaget. Domen kan sålunda mycket väl användas också av andra myndigheter, i andra upphandlingar för att utesluta företaget från all framtida anbudsgivning under flera år.

Efter revisionen har entreprenörerna polisanmälts av staden. Men även trafikkontoret har hamnat i en besvärlig situation.

– I detta fall verkar staden ha genomfört en egen utredning som borde kunna läggas till grund för att utesluta de berörda bolagen. En för staden besvärande omständighet är dock att stadens egna medarbetare delvis verkar ha medverkat till att uppdragen inte utförts fullt ut enligt avtal, säger chefjuristen Pär Cronhult

Så säger lagen

13 kap. 3 § lagen (2016:1145) om offentlig upphandling – En upphandlande myndighet får utesluta en leverantör från att delta i en upphandling, om myndigheten kan visa att leverantören gjort sig skyldig till något allvarligt fel i yrkesutövningen som gör att leverantörens redbarhet kan ifrågasättas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöröjning i Stockholm

Mer i ämnet