Hör Yordanos om svårigheterna att få ett jobb och varför hon jobbat gratis. Foto: Moa Ferm/SVT

Långtidsarbetslösa Yordanos: Mina barn försörjer mig

Uppdaterad
Publicerad

Yordanos Berhane Tesfai arbetstränade på uppdrag av Arbetsförmedlingen i ett år och fyra månader utan ersättning, med hoppet om att bli anställd, efter flera år som arbetslös. Nu har hon gett upp, och hon känner flera mammor i Rinkeby som befinner sig i samma sits.  
– Vi lever ett fattigt liv. Jag vill inte arbetsträna, jag vill bara ha ett jobb, säger hon.

Arbetslösheten har ökat i hela landet de senaste åren och längst från arbetsmarknaden står utrikesfödda kvinnor. I Stockholms stad sticker Järva och Skärholmen ut, här har runt en av tio utrikesfödda kvinnor mellan 25-64 år varit arbetslösa i över ett år.

Yordanos Tesfay Berhane arbetstränade som städare på bland annat en snabbmatsrestaurang i ett år och fyra månader genom Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti. Eftersom hon redan fått maxersättning från Försäkringskassan gav arbetsträningen ingen inkomst och nu har hon gett upp och sökt hjälp hos socialtjänsten.

– Till slut sa min dotter: Nu räcker det! säger hon.

Hör Yordanos förklara varför hon ändå fortsatte jobba gratis, i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.