Arlanda flygplats har under våren haft stundtals omfattande problem med långa köer – här en bild från terminal 5 från i april. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Risk för fortsatt långa väntetider på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

På grund av bemanningsbrist vid säkerhetskontrollerna på Arlanda varnar flygplatsen nu för långa kötider.

– Det är även i kombination med reseintensiva dagar, säger David Karlsson, pressansvarig vid Swedavia.

Onsdagens problem på den Stockholmsbaserade flygplatsen fortsätter. Resenärer får under torsdagsmorgonen räkna med stundtals långa köer.

– Det är trångt i säkerhetskontrollen. Man kan räkna med 45 minuter och uppåt, men det varierar väldigt beroende på tidpunkt, säger David Karlsson vid Swedavia.

Orsaken till problemen handlar om låg grundbemanning säkerhetsleverantören på flygplatsen i kombination med reseintensiva dagar under kristi himmelfärdshelgen.

– Det är både in- och utrikesresor. Man passerar ju samma kontroller, säger David Karlsson.

Vid 10-tiden meddelade Swedavia att de kötiderna hade lättat.

– Nu flyter det på bra och prognosen för resten av dagen ser bra ut, säger pressansvarig  Ellen Laurin, vid Swedavia.

Fortsatt ansträngt i sommar

Vidare uppger Swedavia att man förväntar sig ett fortsatt ansträngt läge på Arlanda flygplats under senvåren och sommaren. Speciellt tidiga morgon, eftermiddag och kväll då det är fler som reser, enligt Laurin.

– Vi gör allt i vår makt för att förbättra situationen, säger pressansvarige David Karlsson.

Swedavias generella rekommendation till resenärer är enligt Karlsson att hålla kontakt med sin researrangör och flygbolag för att få information om förhållningstider.

”Vi beklagar situationen och uppmanar resenärer att vara ute i extra god tid”, skriver Swedavia på sin hemsida under morgonen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Här är gångtunneln som ska snabba på köerna på Arlanda Foto: SVT/ Ann Sehlin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.