Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Noora Korhonen med sin robotkatt som hon döpt till Viktor. Foto: SVT

Robotkatten Viktor blir Noras nya sällskap

Publicerad

Vallentuna kommun har köpt in digitala katter för 100 000 kronor till sina äldreboenden. Katterna som både jamar och spinner ska ha en lugnande effekt och ge ökad trygghet till de äldre.
– Den kan betyda närhet för den som är ensam och någon att prata med, säger Nora Korhonen.

På äldreboendet Väsbygården hörs katter som jamar och spinner. Men varken boende eller personal behöver tänka på sönderklösta möbler eller fulla kattlådor. Katterna är robotar och levereras med tvättbara pälsar och avstängningsknapp.

– Det var glada reaktioner från de boende. De har väntat på de här katterna, säger Elvira Avdic som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vallentuna kommun.

Robotkatterna ska bota ensamhet

Nora Korhonen har bott på Väsbygården i fyra år. Hennes största problem är känslan av ensamhet – speciellt på kvällarna.

– Alla människor behöver närhet. Jag är kattmänniska och älskar katter men här går det inte att ha en riktig katt. Men man kan tänka att det är en riktig varelse, säger hon.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Robotkatterna är känsliga för beröring och både jamar och spinner. Foto: SVT

Vallentuna kommun har köpt in tio katter till sina äldreboenden till en kostnad av 100 000 kronor. Pengarna är ett statsbidrag för att öka välfärdstekniken inom omsorgen.

– Tanken är att katterna ska tillföra något extra i vardagen för de äldre, säger Elvira Avdic som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vallentuna kommun.

Så fungerar robotkatterna

Visa

Robotkatterna är en svensk uppfinning från forskare inom vård och robotik vid Mälardalens högskola.

De är programmerade för att känna av beröring och kan reagera genom att jama och spinna.

Forskning visar att robotkatterna, eller terapikatterna som de också kallas, har en lugnande effekt på bland annat personer med demens och ökar viljan att kommunicera. Katterna ska nu fungera som ett komplement inom vården.

Kostar 10 000 kronor styck och har finansierats genom statsbidrag för välfärdsteknik i omsorgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer