Såhär kommer de nya tågen se ut som ska trafikera tunnelbanans röda linje i Stockholm. Foto: SLVisa alla (3)
Visa alla (3)

Röda linjen får snart nya tåg

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den nya tunnelbanedepån i Norsborg färdigbyggd och redo att ta emot de nya tågen som ska trafikera röda linjen. Det här kommer snart bli Stockholms modernaste och bekvämaste sträcka att färdas med kollektivt. Det lovas också färre förseningar och fler avgångar med minskad trängsel som följd.

Snart kan de nya tågen levereras från Tyskland till Norsborg. SL har investerat drygt två miljarder kronor på den nya depån, som kommer fungera som garage och för att underhålla de nya tågen.

– Man har inte byggt tunnelbanedepåer åtminstone i den här skalan på fyrtio år, så det fanns inte så många att fråga om hur man brukar göra, säger Stefan Lindqvist, projektledare.

En halv miljon resenärer

I dag färdas runt 500.000 personer på sträckorna som trafikerar röda linjen, som snart kommer bli Stockholms modernaste.

Finns det någon tanke att även andra linjer kommer få lyxigare vagnar och tätare avgångar?

– Det får politikerna svara på men jag har inte hört någonting om det. Men säkert kommer framtiden visa att det krävs samma uppoffringar på andra linjer för att tillgodose en stad som Stockholm, säger Stefan Lindqvist.

Första leveranserna under 2017

Nästa år börjar de första vagnarna levereras från Tyskland till Norsborg. De är byggda för att kunna köras utan någon förare. Sedan ska de successivt sättas i drift och år 2021 kommer samtliga 96 nya tunnelbanevagnar trafikera sträckan.

Förtydligande: Det har ännu inte tagit något beslut om de nya tågen ska trafikeras med förare eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer