Så började ”Sagan om Atletico Husby”

Uppdaterad
Publicerad

Fernando Illezca ville ge en positiv bild av Husby när han påbörjade dokumentären om fotbollslaget Atletico. Men förutsättningarna ändrades drastiskt när lagets bästa spelare, Romario, mördades 2008. Men det blev till sist en dokumentär.

Det var på fotbollsplanen ”Trean” som allting började. Kompisgänget blev ett Korpen-lag och som senare bildade Atletico Husby.

Fernando Illesca ville ge en ny bild av förorten och påbörjade en dokumentär om det lyckade fotbollslaget. Men då förändrades plötsligt allt.

Romario, lagets bästa spelare, knivhuggs till döds på E4an.

”Fick kraft att visa motbilden”

– Jag var i chocktillstånd precis som alla andra i laget. Jag hade ju varit med honom två dagar innan. Den vändningen gjorde att det var jobbigt för mig, för jag ville fortfarande porträttera och normalisera saker och ting, men samtidigt så kom verkligheten ikapp, berättar Fernando Illezca som har regisserat ”Sagan om Atletico Husby”.

– I media sa de att det var en gänguppgörelse i början och det gjorde att jag fick ännu mer kraft för att visa motbilden, för jag visste vem Romario var, säger Fernando Illezca.

Nu kom dokumentären att spegla smärta och hur mordet påverkade fotbollslaget. Men Fernandos mål kvarstod, han ville visa att vi människor, oavsett etniskt ursprung, är lika.

– Det är inte mycket som har ändrats och det är synd. Det finns en annan verklighet och det är den som visas i dokumentärfilmen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.