Vem tycker du har gjort något bra för Stockholms län i år? Foto: SVT Design/SVT/TT/SR

Rösta fram årets stockholmare!

Uppdaterad
Publicerad

Det har på många sätt varit ett mörkt år, med pandemins skugga över allt som skett. Men många har kämpat på och fortsatt med sitt arbete – arbeten som på olika sätt har bidragit till ett bättre Stockholm. Tilllsammans med Sveriges Radio vill vi uppmärksamma det goda detta mörka år. Nu kan du vara med och rösta fram årets stockholmare.

I ett samarbete med Sveriges Radio P4 Stockholm presenterar SVT Nyheter Stockholm fem kandidater till priset som årets stockholmare. Personer från hela Stockholms län räknas. De nominerade har ni läsare/tittare/lyssnare och redaktionerna tillsammans tagit fram, och de är utsedda för att de har gjort gott under detta tunga år.

HÄR KAN DU RÖSTA.

Vinnaren får inget pris mer än ära och berömmelse.

Vi har pratat med de tre nominerade SVT Nyheter Stockholm träffat under året och de berättar vad de tänker om nomineringen, året som gått och förhoppningar om året innan.

• Jeanette Höglund, grundare av Vid din sida

I en tid när äldre uppmanas att stanna hemma har Jeanette Höglund och den organisation hon grundat fortsatt dela ut mat till hemlösa pensionärer och fattigpensionärer. De har också öppnat Sveriges första fritidsgård för pensionärer. H

• Fredrik Johansson, Rena Mälaren

När alla pratar om miljön gör Fredrik Johansson och organisationen Rena Mälaren något åt det, direkt och handfast. De dyker och plockar upp tonvis med skräp och giftiga batterier på Mälarens botten. Bara på en dag fyller de flera containrar.

• All vårdpersonal i Region Stockholm

De är läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och många andra yrkesgrupper. Gemensamt är att de slitit dygnet runt hela året mot ett dödligt, tidigare okänt virus iklädda tunga skyddskläder. All vårdpersonal i länet räknas in i den här nomineringen.

• Aysha Jones, Black lives matter

Aysha Jones startade Black lives matter i Sverige och engagerade tusentals människor i kampen för svartas rättigheter. Foto: Claudio Bresciani, TT/SVT Design

Det internationella året präglades inte bara av pandemin utan också av Black lives matter-demonstrationerna som blev en världsomspännande rörelse. Aysha Jones i Stockholm grundade den svenska delen och juni var nästan 70 000 människor med på en digital demonstration utanför USA:s ambassad på Gärdet. Läs mer om Aysha på Sveriges Radio P4 .

• Gustav Damm, sprider trygghet

Gustav Damm har i tre år försökt sprida trygghet i sitt närområde och i höstas räddade han livet på en flicka. Foto: SR/SVT Design

Sedan nu 18-årige Gustav Damm var 15 har han försökt sprida trygghet i närområdet Täby och Vallentuna, Mopedpatrullerandet har bytts mot en bil som han delar med andra han värvat. I november räddade Gustav och en kollega livet på en ung flicka som de hittade mycket berusad och drogpåverkad. Läs mer om Gustav på Sveriges Radio P4.

Aysha Jones och Gustav Damm kan du höra mer av på Sveriges Radio P4 Stockholm i mellandagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.