Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saga Gustafsson och Mayaa Johnsson som går i årskurs ett på Rudbeck minns hur de fick reda på att ett skolhot hade riktats mot deras gymnasium i höstas. Foto: Paulina Monzón/SVT

Rudbeck gymnasium utsattes för skolhot: ”Klart det skapar oro”

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolan Rudbeck är en av flera skolor som under 2023 utsattes för ett skolhot, vilket gjorde att skolan fick hålla stängt. Linus Nygren, som är skolchef i Sollentuna kommun, tror att hot mot skolor kommer att fortsätta.

Hotet kom in en söndagskväll och på måndagen höll skolan därför stängt. På eftermiddagen bedömde polisen att det inte fanns skäl att hålla skolan stängd ytterligare en dag och eleverna och lärarna komma tillbaka dagen därpå.

Linus Nygren förstår att det kan vara lättare för eleverna att inte ta ett sånt här hot lika allvarligt men belyser att det är viktigt som skolchef att ta det på största allvar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Det finns ju skolattacker som har föregåtts av hot också, det ska man inte glömma bort, säger Linus Nygren.

Hotet publicerades på ett instagramkonto

Enligt elever på skolan publicerades hotet på ett instagramkonto, ett konto som vanligtvis publicerade inlägg om elever och personal på gymnasiet.

Där kunde man skicka in anonyma meddelanden och det var där någon hade skrivit ”skolskjutning imorgon?”. Något som kontot senare återpublicerade och skrev ”nej tack”.

I dag finns inte kontot på instagram längre.

Skolan har sedan tidigare arbetat med hur man ska agera vid en skolattack. Hör vad eleverna lärt sig och hur de reagerade på hotet i videon längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet