Runstenen är belägen i Bro, Upplands-Bro kommun i Stockholms län. Foto: Kulturbilder/Anna Flodell Lindberg

Runsten totalförstörd efter vandalisering

Uppdaterad
Publicerad

Fem minuters sprayande har förstört en 1.000 år gammal runsten i Upplands-Bro och nu har de boende fått nog.

– Det är ett kulturarv och inte samma som att tagga en viadukt, säger Anna Flodell Lindberg.

För nästan ett år sedan upptäckte Anna Flodell Lindberg att runstenen U620 som är placerad i Upplands-Bro i Stockholm blivit vandaliserad och sprayad med grön färg.

– Jag ringde direkt till Riksantikvarieämbetet och pratade med enhetschefen där. Han såg då allvarligt på detta och skulle kontakta ansvarig, berätta hon.

Men tyvärr verkar stenens öde ha landat mellan stolarna under ett ansvarsbyte.

– Det är Stockholms länsstyrelse som har hand om runstenens vård, inte Riksantikvarieämbetet. Detta sedan 2015, säger Helene Simonsson till SVT Nyheter Stockholm.

Är grön och missfärgad

Nu – ett år senare, är stenen helt grön och missfärgad, och många som bor i närheten tycker att det är sorligt att en 1.000 år gammal kvarlämning förstörts för några minuters ”nöje” i form av klotter.

– Det är inte som att tagga en husvägg eller en järnvägsviadukt, det är vårt gemensamma kulturarv, säger Anna Flodell Lindberg.

Hon avslutar med att säga att Gunnar och Igul, vars namn finns att tyda i runorna, nog inte hade uppskattat behandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.