En lista med personer i Järvaområdet har både Säpos och lokalpolisens ögon på sig. Flera av dem, som bland annat utreds för ekonomisk brottslighet, har också aktivt sympatiserat med jihadistisk terrorverksamhet. Foto: TT

Omkring 60 radikala islamister i Järva bevakas – nu tar Säpo hjälp av lokala polisen

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen tar nu hjälp av den lokala polisen för att bevaka runt 60 våldsbejakande islamister i Järvaområdet i Stockholm. – De begår brott, och det ligger i vårt intresse att följa och lagföra dem, säger Christoffer Bohman från Järvapolisen.

I våras fick den lokala polisen ta del av en hemligstämplad lista från Säpo över våldsbejakande islamister i Järvaområdet, personer som också begår vardagsbrott som inbrott, stölder och bedrägerier. Genom att få kännedom om dessa personer har polisen fått en bättre lokal lägesbild.

– Just nu har vi en samverkan med Säkerhetspolisen kring mellan 50 och 70 personer. De här individerna begår brott och det ligger i vårt intresse att följa dem, säger Christoffer Bohman, biträdande områdeschef för Järva.

Sympatiserar med terrorgrupp

Hur skulle du beskriva de här personerna?

– Det är personer som Säpo har bedömt är av intresse för polisen, och de har ett intresse av att vi följer dem. De har följt de här människorna utifrån att de har krigat för, stött eller visat sympatier för en terrororganisation.

Christoffer Bohman, operativ chef för Västerortspolisen. Foto: SVT

Det mest kända exemplet på en extremist från Järvaområdet är Rakhmat Akilov, häktad för terrordådet på Drottninggatan. Han var skriven i Hjulsta. Ett annat exempel är en 48-årig man från Järva som länge har funnits i den innersta kretsen av ett jihadistiskt nätverk i Sverige och dömts för religiöst motiverat våld, enligt en granskning av SVT:s Uppdrag Granskning. Men det finns alltså fler, enligt polisen.

”De behöver vår hjälp”

Några av de personer som finns med på listan har gripits och utreds nu bland annat för ekonomisk brottslighet. Men de allvarligaste misstankarna lämnas vidare till Säpo.

– Vårt arbete handlar inte om att utreda terrorbrott eller förberedelse till terrorbrott. Det ligger kvar hos Säkerhetspolisen. Men vi hjälper till med informationsinhämtning.

Kan du säga någonting om den informationen?

– Inte i detalj. Det kan handla om hörsägen, rykten, saker vi har sett. Allt som kan vara av intresse lämnar vi självklart över.

Ur Kista/Rinkeby handlingsplan mot extremism:

”Det finns kriminella nätverk med ett stort antal brottsaktiva islamister som är aktiva både med ideologiskt motiverad brottslighet och med konventionell försörjningsbrottslighet. Vidare fungerar medlemmarna som främjare och organisatörer av aktivism inriktad mot stöd till terrorattentat och terrornätverk i andra stater, bland annat flera av de senaste årens terrorhändelser i Europa.”

Ur Spånga/Tensta handlingsplan mot extremism:

”Den ideologiskt motiverade brottsliga verksamheten är primärt riktad mot förhållanden i andra stater, även om sidobrott kan genereras i Sverige i samband med understödjande verksamhet eller som en del av den egna försörjningen baserad på brottslighet”.

I stadsdelarna Spånga/Tensta och Rinkeby/Kista som brukar kallas Järva-området bor 3,9 procent (2016) av länets befolkning.

Befolkning

Hela Stockholms län: 2.231.439

Spånga/Tensta: 37.868

Rinkeby/Kista: 48.604

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.