Foto: TT

”Visat stöd till terrorattentat och terrornätverk i andra stater”

Uppdaterad
Publicerad

Av de lokala handlingsplanerna mot extremism för stadsdelen Rinkeby/Kista som SVT Nyheter Stockholm tagit del av, framgår att det finns personer i Järva som kan kopplas till de senaste årens terrorverksamhet i Europa.

Enligt polisens bedömning finns den största andelen bekräftade våldsbejakande extremister i Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta, som även kallas Järvaområdet. Det framgår i en av de lokala handlingsplanerna mot extremism.

”Situationen i Järva är inte att jämföra med andra områden”, står det i handlingsplanen för stadsdelen Spånga/Tensta. I handlingsplanen för Kista/Rinkeby från i maj i år, beskrives läget så här:

Delar ur en handlingsplan från Stockholm stad visar att det finns grupperingar i området som aktivt stöttar terrorverksamhet. Källa: Stockholm stad. Foto: SVT

Det är den lokala polisen som har delat informationen med stadsdelen. Christoffer Bohman, biträdande områdeschef för Järva, bekräftar att de har fått informationen från Säkerhetspolisen. Han vill inte närmare gå in på kopplingarna till terrorattentaten i Europa men berättar att det kan handla om finansiering och logistisk hjälp till terrororganisationer.

Betyder det att de varit delaktiga i några terrorattentat?

– Det är en fråga som Säkerhetspolisen får besvara. Vi agerar utifrån personer som begår brott i vårt område, och det stannar där. Vi följer varken flöden av pengar eller individer som går utomlands.

Christoffer Bohman på Västerortspolisen.

Tusentals radikala islamister

I juni i år gick Anders Thornberg, chef för Säpo, ut med att det nu finns tusentals radikala islamister i Sverige, en dramatisk ökning på bara några år. Enligt Christoffer Bohman behöver Säpo deras hjälp.

– Vi behöver samverka kring det här, och har du personer som är boende i ett visst område, så har vi bättre lokalkännedom och kunskap, säger han.

Ur Kista/Rinkeby handlingsplan mot extremism:

”Det finns kriminella nätverk med ett stort antal brottsaktiva islamister som är aktiva både med ideologiskt motiverad brottslighet och med konventionell försörjningsbrottslighet. Vidare fungerar medlemmarna som främjare och organisatörer av aktivism inriktad mot stöd till terrorattentat och terrornätverk i andra stater, bland annat flera av de senaste årens terrorhändelser i Europa.”

Ur Spånga/Tensta handlingsplan mot extremism:

”Den ideologiskt motiverade brottsliga verksamheten är primärt riktad mot förhållanden i andra stater, även om sidobrott kan genereras i Sverige i samband med understödjande verksamhet eller som en del av den egna försörjningen baserad på brottslighet”.

Fotnot: Båda handlingsplanerna är från maj 2017

I stadsdelarna Spånga/Tensta och Rinkeby/Kista som brukar kallas Järva-området bor 3,9 procent (2016) av länets befolkning.

Befolkning

Hela Stockholms län: 2.231.439

Spånga/Tensta: 37.868

Rinkeby/Kista: 48.604

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer