Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Via den här kom man till 134 virtuella servrar med bevis på tusentals grova datorbrott över hela världen. Hör åklagare Johanna Kolga om ärendet i videon ovan. Foto: Polisen

Rysk hackerliga avslöjad – hårddisken fanns i Hägersten

Uppdaterad
Publicerad

Via en hårddisk i Hägersten i Stockholm tog sig en rysk kriminell hackergrupp in i tusentals datorer runtom i världen. Nu har tingsrätten beslutat att hårddisken ska förstöras så att brotten inte kan fortsätta.

Hårddisken stod hos ett så kallat hosting-bolag i Hägersten, vilket innebär att de sköter serverdriften åt sina kunder, med bland annat kylning, ström och internet. Det svenska bolaget är inte inblandat.

Det var i maj förra året som polisen tog hårddisken i beslag och förra veckan beslutade Stockholms tingsrätt att disken ska förverkas, det vill säga förstöras, så brottsligheten inte kan fortsätta.

Hör åklagare Johanna Kolga beskriva brotten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.