Drottningholms slott på Lovön i Ekerö kommun. Foto: TT arkivbild

Utländsk medborgare gripen efter drönarflygning över Drottningholm

Uppdaterad
Publicerad

En person har gripits av polisen efter att ha flugit en drönare över Drottningholms slott.

– Det var en som greps i går (söndag) efter att man flugit drönare, säger polisens presstalesperson Anna Westberg till TT.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det en rysk man i 40-årsåldern som greps. Polisen vill inte kommentera mannens nationalitet till SVT, men åklagaren i fallet kan bekräfta att mannen är utländsk medborgare och i medelåldern.

Mannen frihetsberövades på plats av skyddsvakter som noterat den flygande drönaren på området, och tillkallade polisen. Mannen som greps har därefter försatts på fri fot eftersom det inte fanns tillräckliga skäl för att hålla honom frihetsberövad, men han är fortsatt misstänkt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Misstankegraden har gått ner till skäligen misstänkt. Straffskalan för obehörigt tillträde till skyddsobjekt är upp till två års fängelse.

– Vi kommer vidta vidare utredningsåtgärder för att komma vidare i utredningen, säger åklagare Josefin Holmqvist till SVT.

Säkerhetspolisen informerad

– Vi har informerats. Ärendet ligger hos polisen, säger Karin Lutz på Säkerhetspolisen till SVT Nyheter.

Drottningholms slott är ett särskilt skyddsobjekt, och det är förbjudet att flyga med drönare över slottsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.