Foto: SVT Edit/YouTube

Rysningar av välbehag – det här är ASMR

Uppdaterad
Publicerad

ASMR är ett fenomen som ska ge rysningar av välbehag av olika ljud- eller bildupplevelser. Det är ett fenomen som många vill ta del av, både för att njuta av eller tjäna pengar på. Hör forskare och experter förklara i videon ovan.

ASMR är en förkortning för Autonomous sensory meridian response och sägs stimulera tittarnas sinnen via ljud som försiktiga viskningar, prassel, knackningar och tuggande.

Fenomenet syns i miljontals små filmer på bland annat Youtube. Ljuden sägs bland annat skapa en känsla av välbehag och beskrivs ofta som en ”hjärnorgasm”. Men alla känner inte av det här, förklarar läkaren Anders Hansen i videon ovan.

Se mer i SVT Edits minidokumentär om ASMR.

ASMR

ASMR är en engelsk förkortning och står för Autonomous sensory meridian response (autonom sensorisk meridiansk respons). ASMR är ett fenomen som kännetecknas av att man får rysningar i till exempel huvud, hårbotten och längs ryggraden av att lyssna på viskningar eller olika typer av ljud, som prassel eller skrapljud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.