Talla Alkurdi (S) menar att satsningen på psykiatrin på vårdcentralerna inte kommer att räcka till. Foto: Anna Molander, SLL/TT

Socialdemokraterna: ”Det kommer inte räcka”

Uppdaterad
Publicerad

År 2021 beräknas ett antal terapimottagningar finnas runt om i Stockholms län. Mottagningarna ska snabbt ge hjälp till människor med lätt eller medelsvår psykisk ohälsa. Men oppositionen menar att pengarna som landstingsmajoriteten tillför för att dra igång projektet inte räcker till.

Socialdemokraterna i landstinget vill precis som majoriteten stärka första linjens psykiatri i länet. Men de 30 miljoner kronor som landstingsmajoriteten tillför i ett första skede under 2019 är för lite, det menar oppositionslandstingsråd Talla Alkurdi (S).

– Risken är att vårdcentralerna nu får ytterligare ett uppdrag som inte är tillräckligt finansierat, säger hon.

Men räcker inte 30 miljoner till att starta verksamheten?

– Nej, vårdcentralerna är redan idag underfinansierade. De behöver mer pengar för att ens upprätthålla uppdraget så som det ser ut idag. Att då utöka uppdraget utan att ge ett rejält tillskott, det kommer inte räcka.

Oppositionen: Säkerställ att vården blir jämlik

Enligt majoriteten i landstinget ska mer pengar tillsättas när man har utrett hur många terapimottagningar som behövs i länet. I dagsläget ges det heller inga besked från majoriteten om var i länet mottagningarna kommer placeras.

– När det kommer till psykiatrin i Stockholms län så finns det en stor ojämlikhet i vilka som får vård efter behov. Här önskar jag klarhet från den blågröna koalition om hur de kommer säkerställa att det blir vård efter behov, säger Talla Alkurdi (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.