Susanne Nordling (MP), gruppledare, säger att det kommer underlätta för psykiatrin när man satsar på terapimottagningar. Foto: TT/SVT

Snabbare hjälp utlovas för lätt psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms alla vårdcentraler ska få i uppdrag att gå samman och bygga upp ett antal terapimottagningar runt om i länet. På så vis ska det gå snabbare att få hjälp vid lätt psykisk ohälsa.

Terapimottagningarna är en del av landstingsmajoritetens budget för 2019. Det blir vårdcentralernas ansvar att bygga upp mottagningarna och år 2021 ska de finnas på plats. Var i länet mottagningarna kommer finnas, eller hur många det blir, är inte fastställt. Men tanken är att både barn och vuxna ska vända sig till samma vårdgivare.

MP: Ska öka tillgången

– Om vi satsar på första linjens psykiatri så avlastar det psykiatrin i övrigt, det vill säga barn- och ungdomsmottagningarna och vuxenpsykiatrin. Vi hoppas att det här ska skapa luft i systemet och öka tillgången, säger Susanne Nordling, gruppledare för Miljöpartiet i landstinget.

Men behövs det inte i grunden fler vårdplatser inom psykiatrin?

– Genom att satsa på tidigare insatser så hoppas vi att färre ska behövas läggas in, det här är första linjens psykiatri. Givetvis måste vi också satsa på den högspecialiserade psykiatrin, men vi börjar här.

30 miljoner för att komma igång

Vården ska ingå i vårdcentralernas uppdrag, och för att komma igång tillför landstingsmajoriteten under nästa år 30 miljoner kronor i en så kallad startpeng.

– Framöver kommer det ligga helt andra pengar i satsningen, men hur mycket som behövs behöver vi utreda för att se hur stor behovet är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer