Vårdhaveri i landstinget när livsnödvändiga hjälpmedel som sondmat och näringsdrycker inte kommer fram till svårt sjuka patienter i hemmen. En av de drabbade är 90-åriga Dora Cöster i Spånga vars sondmat tog slut. Foto: SVT

Socialdemokraterna: Alliansen varnades för leveransförseningar

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemän på landstinget varnade för att ta över leveranser av hjälpmedel från företaget Onemed redan i juni. Men Alliansen lyssnade inte, enligt Socialdemokraterna som är kritiska till haveriet i hanteringen av bland annat sondmat och inkontinensskydd.

Enligt Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting varnade högt uppsatta tjänstemän den styrande Alliansen om att det var för tidigt att ta över ansvaret för leveranserna den 1 juni.

– Alliansen har fått varningssignaler om att man inte kommer klara av att ta över hela arbetet under semestertider, och då valt att inte agera. Nu har vi 130 000 personer som är drabbade av förseningarna, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd.

Talla Alkurdi (S) oppositionslandstingsråd. Foto: Stockholms läns landsting

”Visste inte att det skulle bli så omfattande”

Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) vill inte svara på om Alliansen fick några varningar, utan säger att det viktigaste var att få en annan leverantör i stället för det kritiserade Onemed.

– Vi valde att ta den här uppgiften i egen regi, vilket är någonting som vi inte har gjort på tolv år. Det här har blivit ganska komplext och vi har fått förseningar eftersom vi inte har den här erfarenheten.

Varför flaggade ni inte för patienterna att ni kunde få problem med tillgången på hjälpmedel?

– Då visste man inte att det skulle bli så här omfattande problem, säger Ella Bohlin.

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd. Foto: SVT

På frågan om man borde ha avvaktat och låtit Onemed sköta leveranserna ett tag till, svarar Talla Alkurdi:

– Det var helt rätt att säga upp avtalet med Onemed, ett företag som fakturerade landstinget 6 000 kronor per par strumpor. Men det är ändå så att Alliansen bär ett stort ansvar att se till att upphandlingen går rätt till, och att det egna bolaget får rätt förutsättningar för att ta över hanteringen.

SVT Nyheter Stockholm har under tisdagen inte kunnat få Socialdemokraternas uppgifter bekräftade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.