Hör oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S). Foto: SVT

S föreslår räddningspaket för sjukvården på halv miljard kronor

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill ge en halv miljard kronor till sjukhusen så att vårdpersonal kan stanna kvar. Partiet föreslår bland annat tillfälliga hyreslättnader för akutsjukhusen.

Med anledning av storvarslet på Karolinska sjukhuset vill Socialdemokraterna nu satsa en halv miljard extra på vården år 2020.

På regionfullmäktiges sammanträden i veckan väntas Socialdemokraterna lägga fram förslaget. Målet är att stoppa fler uppsägningar av läkare och annan vårdpersonal. 

Styra om kostnader 

Socialdemokraterna vill ge akutsjukhusen hyreslättnader motsvarande 200 miljoner kronor. Satsningen ska finansieras genom att regionen gör lägre resultat.

200 miljoner kronor av detta finansierar ni genom att låta regionen gå back? 

– Vi har ett gott resultat i vårt budgetförslag. Vi ligger på plus. Vi väljer att flytta resurser från privatiseringssystem till sjukhusen och personalen, säger oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S).

Partiet vill bland annat styra om 50 miljoner kronor från vårdvalen till sjukhusen nästa år.

Kritiseras av majoriteten

Socialdemokraternas förslag får skarp kritik av finansregionråd Irene Svenonius (M).

– Hon föreslår på fullt allvar en halv miljard kronor ytterligare till Karolinska fast vården minskat med 20 procent, samtidigt som de anställda blivit fler. Hur får fler sjuka mer vård av det? I den styrande majoriteten prioriterar vi att bygga en större primärvård, geriatrik och närakuter.

Vidare menar Moderaternas finansregionråd att socialdemokraternas räddningspaket saknar verklig finansiering. 

 – Det är ett luftslott. Vårdvalen kan inte ändras på en månad, säger Irene Svenonius (M). 

Även SD kritiska

Sverigedemokraternas gruppledare i regionen Gabriel Kroon menar att kalkylen inte går ihop rent ekonomiskt.

– Det är lätt att säga att man satsar pengar på någonting, men detta måste även stödas rent ekonomiskt. I detta fall ser vi inte hur det här kan genomföras redan nästa år, säger han i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.