Fler ordningsvakter och kameror ska öka tryggheten. Foto: Jonathan Näckstrand/TT

(S)kjuter till miljoner för ökad trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna satsar nu 25 miljoner kronor för att öka tryggheten i utsatta områden. Ordningsvakter ska patrullera där det behövs och kameror kommer att sättas upp i samråd med polisen. Anledningen är att den upplevda tryggheten i Stockholms stad har sjunkit.

– Det är naturligtvis oacceptabelt och vi måste göra allt vi kan för att säkerställa att fler stockholmare känner sig trygga, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Syftet är, enligt Wanngård, att vakterna ska kunna arbeta ambulerande och verka trygghetsskapande vid störningar och behov. Ordningsvakterna kan, till exempel, sättas in i ett område där en skjutning inträffat för att ge en offentlig, lugnande närvaro efter att polisen lämnat platsen.

Ska arbeta över hela staden

Staden har ett befintligt ramavtal för väktar- och ordningsvaktstjänster som kommer nyttjas.

I första hand kommer Stockholms stad att ansöka om att hela staden blir ett förordningsområde så att vakterna kan arbeta över hela Stockholm i samtliga delar. För det behövs tillstånd från polismyndigheten.

”Unikt att kommunen finansierar på det här sättet”

För övervakningskamerorna kommer en upphandling att inledas inom kort.

Karin Wanngård (S) Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

– Polisen vill ha fler kameror men känner att det inte går tillräckligt fort. Därför skjuter vi till mer medel och det är ganska unikt att kommunen går in och finansierar kameror på det här sättet, säger Karin Wanngård (S).

Placering och strategiska överväganden om var kamerorna ska sättas upp görs av staden centralt i samråd med polisen.

– Vi har dödsskjutningar och vi har gängkriminalitet utan dess like. Då handlar det om att polisen och staden kan gå hand i hand, säger hon.

Den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset är överens om att kameror och vakter är något som behövs. Sedan tidigare har oppositionen efterfrågat just ordningsvakter och kameror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.