Starta klippet för att höra Karin Wanngårds (S) förslag och finansborgarrådet Anna König Jerlmyrs (M) svar. Foto: Michelle Derblom Jobe, SVT/Henrik Montgomery, TT

S: Låt Järvaområdets äldre och sjuka bo på hotell

Uppdaterad
Publicerad

Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta tillhör de stadsdelar i Stockholm där smittspridningen av covid-19 har varit som störst hittills. En möjlig förklaring är att Järvaborna bor förhållandevis trångt och över generationsgränser. Nu föreslår oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) att staden erbjuder hotellrum till Järvabor i riskgrupperna för att skydda dem.

– Med den eskalerande smittspridningen vi ser nu föreslår vi att staden hyr hotellrum, kursgårdar och vandrarhem för att säkerställa att människor har möjlighet att isolera sig, säger Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S).

En stor andel av hotellrummen i Stockholm står tomma, så plats finns.

– Jag har hört att kapaciteten är ungefär 70 till 80 procent i och med att hotellbeläggningen drastiskt har gått ned.

Finansborgarrådet: Vi får återkomma

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger att det kan bli aktuellt att hjälpa trångbodda i riskgrupper att flytta i vissa fall.

– Det måste ur smittskyddssynpunkt vara motiverat att flytta personer från deras egna hem. Då är vi behjälpliga att göra det i enskilda fall.

Men Anna König Jerlmyr vill inte svara på om staden kan komma att hyra hotellrum.

– Vi genomför ett arbete med att kartlägga vad det finns för alternativ, som vi får återkomma om.

Förslaget kommer ursprungligen från frivilliggruppen Järvahjälpen som startades av riksdagsledamoten Anders Österberg (S), och nu har alltså Socialdemokraterna i Stockholms stad ställt sig bakom det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet