Riksdagsledamoten Dag Larsson (S) lämnar omedelbart sina politiska uppdrag. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

S-ledamot lämnar – med i sexbrottsutredning

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas riksdagsledamot Dag Larsson (S) lämnar sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Beskedet kom efter att det framkommit att han figurerar i en brottsutredning gällande sexköp.

Utredningen rör en thaimassagesalong på Östermalm i Stockholm som misstänks ha fungerat som förklädd bordell. Flera anställda tros ha utfört sexuella tjänster mot betalning och salongens ägare står misstänkt för grovt koppleri.

Riksdagsledamoten Dag Larsson förekommer i utredningen i form av en chattkonversation på appen Instagram mellan honom och en av kvinnorna som erkänt att hon sålt sex på salongen. Något som Aftonbladet var först att rapportera om.

Chatten förekommer som bakgrundsmaterial i utredningen och riksdagspolitikern är inte delgiven misstanke om brott.

Bokar tid

”Du måste ringa för att boka en tid så jag kan återkomma till chefen”, skriver kvinnan i ett meddelande i december 2021.

Några minuter senare kommer ett svar från riksdagspolitikerns konto:

”Ok. Jag ringer och bokar en tid med XXX (massösens smeknamn).”

”Ja, älskling, du kan ringa och boka nu”, svarar kvinnan.

En vecka senare skickar kvinnan en bild till Larssons konto (det framgår dock inte vad den visar), som svarar med ett hjärta. Ytterligare en vecka senare önskar de varandra god jul.

”Skadat förtroendet”

Efter att Aftonbladet under fredagen konfronterat riksdagsledamoten med uppgifterna svarar han först att han inte minns konversationen och uppger att han kan ha blivit utsatt för dataintrång.

Senare samma dag meddelar riksdagsledamoten att han lämnar samtliga politiska uppdrag.

”Jag har figurerat i en förundersökning. Jag har inte gjort något olagligt och det finns inga brottsmisstankar riktade mot mig. Jag bedömer dock att det här skadar förtroendet för mig som politisk företrädare”, säger Dag Larsson i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna i Stockholmsregionen.

”Av respekt för det uppdrag jag har som folkvald väljer jag att avgå från alla mina uppdrag omedelbart. Jag står inte heller till förfogande som kandidat i höstens val.”

Catharina Piazzolla, kommunsekreterare för S i Stockholm, bekräftar beslutet till TT.

– Ja, det stämmer. Jag har pratat med honom, och han har både gett mig sin avsägelse och berättat det som står i pressmeddelandet.

SVT Nyheter har sökt Dag Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.