Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vad det nya styret vill satsa på kommande mandatperiod. Foto: Tommy Bergman/SVT

S, MP och C tar makten över Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm får nu ett minoritetsstyre bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. De tre partierna kallade till presskonferens klockan 13 på fredagen.

Planen är att de tre partierna ska få stöd av Vänsterpartiet genom ett samverkansavtal.

Vem som ska styra Region Stockholm har varit oklart ända sedan valet. Det sittande styret med de borgerliga partierna och Miljöpartiet tappade makten, men inte heller S, V och MP kunde få majoritet – det saknades ett mandat.

Istället har de senaste förhandlingarna handlat om att S, MP och C ska styra med stöd av Vänsterpartiet. Centerpartiet har tidigare öppnat för att styra just på detta sätt, och nu är det så det blir.

– Jag beklagar att möjligheten till ett brett mittenstyre – utan inflytande från SD och V – aldrig prövades seriöst. Det hade varit bra för huvudstadsregionen att få ett stabilt styre utan ytterkantspolitik, säger Amelie Tarschys Ingre (L) i ett pressmeddelande.

Region Stockholm har de senaste sexton åren styrts av de borgerliga partierna, sedan 2018 har även Miljöpartiet ingått i styret.

Vänsterpartiet fick  igenom 44 punkter

Anna Sehlin (V) berättar att man aldrig förhandlade om att få sitta i regionstyret, utan endast fick frågan om att bli samarbetsparti.

– Vi har lovat våra väljare och även fått det mandatet av våra väljare att påverka så att styrningen blir annorlunda. Och då har vi sett det här samarbetsavtalet som ett sätt för oss att få till den politiken.

Vänsterpartiet har förhandlat igenom 44 punkter som förväntas genomföras av regionen nästkommande mandatperiod.

I klippet nedan berättar Anna Sehlin (V), vilka dessa punkter är.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vilka punkter vänsterpartiet lyckats driva igenom. Foto: SVT

Svenonius (M): ”Svagt styre”

Irene Svenonius (M), tidigare ordförande i regionstyrelsen, berättar att hon kommer att sitta kvar i regionen, men numera som oppositionsledare. Svenonius beklagar sig dock över det nya styret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irene Svenonius (M) om det nya regionstyret Foto: SVT

Svenonius oro över att regionstyret helt ska ta bort vårdvalen tillbakavisas.

– Det är några som fungerar riktigt dåligt, vi ska inte ta bort alla vårdval men de som fungerar sämst, säger Sehlin (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.