Olle Burell (S), skolborgarråd. Foto: Lieselotte van der Meijs

S svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter Stockholms dåliga skolrankning i dag har staden och det socialdemokratiska skolborgarrådet fått svidande kritik, här är hans svar.

Oppositionen i Stockholms stadshus menar att Socialdemokraterna förra året gjorde den lägsta satsningen per elev på tolv år- hur ser ni på det?

– Vi har den högsta resurstilldelningen till skolan i landet. Under de senaste åren har vi tillfört i snitt 60 miljoner kronor mer per år till våra skolor och förskolor än under Moderaternas tid vid makten i Stockholm, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

Varför gjordes en lägre satsning?

– Skolorna i Stockholm har under de senaste åren fått stora resursförstärkningar. Självklart hade jag som skolpolitiker önskat att vi kunnat satsa ännu mer på skolan under förra året. Men det finns samtidigt andra välfärdsområden som behöver mer resurser. Jag är glad över att vi under nästa år kommer att kunna satsa mer än en miljard på skolan i den budget som kommer att presenteras inom kort.

Som avtalsparter så har Stockholms stad tappat över 200 platser på ett år. Hur allvarligt ser ni på det?

– Vi strävar hela tiden efter att ha en god relation med fackförbunden. Både jag som utbildningsnämndens ordförande och hela vår förvaltning. Det här är självklart något vi behöver analysera och titta närmre på.

Vad kommer ni att göra för att förbättra skolan?

– Vi kommer under nästa år investera över en miljard mer på Stockholms skolor och förskolor. Det handlar om att fortsätta ge rektorer, lärare och anställda i skolan rätt resurser att kunna möta varje elev och med målet att höja kunskapsresultaten och öka likvärdigheten i Stockholms skolor.

Här är vassa kritiken mot Stockholms skolborgarråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.