Stockholms skolpolitik får stark kritik från både borgerliga politiker och Lärarförbundet. Foto: Peter Knutsson/Liberalerna/

Stark kritik från flera håll efter Stockholms dåliga skolrankning

Uppdaterad
Publicerad

Att Stockholm stad har rasat med 35 platser från plats 95 till 130 när Lärarförbundet rankar kommunernas skolverksamhet, har fått både oppositionen i Stockholms stadshus och Lärarförbundet att reagera.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd:

Lotta Edholm (L). Foto: Liberalerna

– Förra året gjorde (S) de absolut lägsta satsningarna per elev på tolv år. Det syns tyvärr nu. Hälften av skolorna går med underskott. Mindre resurser gör att man inte kan höja kvaliteten och rekrytera de lärare som behövs, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd:

Anna König Jerlmyr (M). Foto: Peter Knutsson

– De lovade i valet 2014 att de skulle höja skatten och att skattehöjningen skulle gå till skolan. Skatten har de höjt med över 1,4 miljarder. Men satsningarna på skolan är inte i den storleken, varken i budgeten för 2018 eller något enda tidigare år, skriver oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) i ett pressmeddelande.

Johan Törnroth, Lärarförbundet Stockholm:

Johan Törnroth, Lärarförbundet Stockholm. Foto: Johanna Hallo/Lärarförbundet

– I rankningen Bästa skolkommun har Stockholm under mycket lång tid legat i botten gällande lärartäthet, behöriga och legitimerade lärare och lärares ohälsotal. När Stockholm så tydligt avvisar ett brett och gediget arbete för att komma tillrätta med de här bristerna så får det konsekvenser i den här rankningen, säger Johan Törnroth.

Cecilia Brink (M), gruppledare utbildningsnämnden:

Cecilia Brink (M). Foto: Peter Knutsson

– Det är oroväckande att Stockholm stad befinner sig på plats 254 av 290 kommuner gällande andel elever som fullföljde sin gymnasieutbildning inom tre år. Det här är ett bottenbetyg för Socialdemokraterna. Satsningar på skolan lyser med sin frånvaro, säger Cecilia Brinck (M), gruppledare för utbildningsnämnden.

Här svarar skolborgarrådet Olle Burell (S) på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.