S:t Eriksmedaljörerna utsedda

Uppdaterad
Publicerad

Idag offentliggjordes vilka som får S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad. Medaljen delas ut till, som det heter, förtjänta Stockholmare, och de ärbland andra: artisten Ulf Lundell, chefsbarnmorskan Gudrun Abascal, biskop Caroline Krook och nöjesprofilen Bosse Stenhammar.

Hela listan med motiveringar från kommunstyrelsen i Stockholms stad:

Årets medaljörer med motivering:

Monica Axelsson

Forskare vid pedagogiska institutionen Stockholms universitet. Hon har utbildat tusentals medarbetare i förskola, skola och hjälpt dem förstå tvåspråkiga barns språk- och kunskapsutveckling. Tack vare henne ökar möjligheten för tusentals barn med utländsk bakgrund att nå skolans mål.

Ulf Lundell

Författare, sångare, poet, bildkonstnär, listan kan göras lång. Få om ens någon har den mångfalden som Lundell besitter. Hans levande och djupa texter som ofta handlar om frihet och kärlek, gör att många kan identifiera sig med hans böcker och musik. Lundell har också ett stort socialt engagemang, var bl.a. en av initiativtagarna till ? Ship to Bosnia?.

Gudrun Abascal

Chefsbarnmorska vid BB Stockholm, Sveriges första fristående BB som hon också var med och startade. Gudrun har också gett ut boken ?Att föda?. Hon har genom nytänkande och nya perspektiv på förlossningsvård förbättrat vården för många av Stockholms nya föräldrar. Hon har hjälpt till att rikta fokus på individen och i sin författargärning varit ett stöd för många blivande föräldrar.

Lars-Ewe Nilsson

Kantor i Katarina församling. Han har med outsinlig energi etablerat nya körer och drivit upp församlingens musikliv till en nivå som gett återklang långt utanför stadens gränser. Lars-Ewe har också signerat lysande framföranden av de stora klassiska kyrkomusikaliska verken, men också medverkat i halsbrytande ultramoderna musikaliska gränsöverskridanden.

Caroline Krook

Biskop i Stockholms stift. Krook har med ett öppet sinne välkomnat andra kulturer och religioner att mötas i Svenska kyrkan. Hon har också varit banbrytare i ett manligt yrke. Hon har visioner för det andliga sökandet både i och utanför kyrkan. Hon har också vunnit stor respekt genom att hon kategoriskt följt sin plikt som andlig ledare, även om detta inneburit rättsliga påföljder.

Bosse Stenhammar

Han har under drygt 40 år berikat vårt folkliga kulturliv i Stockholm genom att oförtröttligt och med djärvt entreprenörskap stimulerat våra unga talanger, och genom alla sina konserter förmedlat det bästa som den internationella vis- och jazzmarknaden haft att erbjuda. Vispråmen Storken, Mosebacke, Stockholms jazzfestival bara för att nämna några.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.