S-toppar med dubbla uppdrag ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Ledande socialdemokrater i Solna anklagas för att sitta på dubbla stolar i en markaffär som i slutändan kan generera tiotals miljoner kronor.

Nu kan ABC berätta att det är sju av kommunens s-toppar som har kopplingar till den förening som gjort stor vinst på en tomt vid Råstasjön, intill Friends Arena. En tomt ägd av Råstahems Folkets hus-förening, styrd av socialdemokrater.

När kommunen öppnade för att tillåta bostadsbyggande på marken sålde föreningen tomten till Riksbyggen och tjänade 10 miljoner kronor. Blir det sedan grönt ljus för byggnation har köparen lovat ytterligare pengar.

– Att man gör en sådan här sak under pågående detaljplaneprocess i ett infekterat område är oerhört anmärkningsvärt. Föreningen blir ju tämligen rik, säger kommunalrådet Anders Ekegren (FP).

”Alltid varit öppen”

Sju av Solnas ledande socialdemokrater har kopplingar till föreningen. Kommunalrådet Arne Öberg sitter i föreningens valberedning.

– Det blir en intressekonflikt om man sitter och fattar beslut som påverkar själva hanteringen, men att sitta i en valberedning och försöka hitta folk som ska sitta i en styrelse är ju inte på något sätt att vara aktiv i de här besluten, säger Arne Öberg.

Martin Eliasson, som har platser i stadsbyggnadsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige är föreningens revisor.

– Jag har alltid varit öppen med det. Sedan är man ju som föreningsmänniska aktiv i olika delar av samhället och jag tycker principiellt att det är bättre att vi politiker är ute i samhället än bara i kommunhuset, säger Martin Eliasson.

Dessutom sitter fem andra socialdemokrater i fullmäktige på poster i föreningen.

Omtvistad mark

Statsvetare som ABC har pratat med har olika uppfattningar huruvida det här handlar om jäv eller inte.

Frågan är hur som helst mycket känslig eftersom marken ligger i ett naturområde och det finns en stark opinion mot byggande vid Råstasjön.

Många av motståndarna undrar nu om socialdemokraterna skulle tillåta byggande på tomten om de kom till makten.

– Vi har inte tagit ställning till något förslag. Just nu finns inget förslag till byggnation på tomten, säger Martin Eliasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer