Foto: TT

S nya vallöfte: ”Inför en bostadsgaranti för unga mellan 18 och 25 år”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill införa en bostadsgaranti som omfattar ungdomar mellan 18 och 25 år och som är folkbokförda i Stockholm. Moderaterna och Liberalerna anser däremot att löftet inte är tillräckligt och att det behövs andra åtgärder.

Socialdemokraterna vill införa en så kallad flytta-hemifrån-garanti för unga stockholmare.

– Idag har vi ett kösystem där man väntar i 20 år. Ungdomar har ingen möjlighet att komma in i bostadsmarknaden, flytta hemifrån och bege sig ut i vuxenlivet. I år har vi en stor bostadsproduktion så är det här något som vi kan erbjuda ungdomar, det vågar jag lova, säger Karin Wanngård (S) finansborgarråd

Vad menar ni med garanti egentligen, vad innebär det?

– Alla detaljer kring förslaget är inte klara. Men garantin är om du omfattas av ålderspannet, uppfyller inkomstkraven och de övriga kraven så ska du, efter en tid i bostadskön, bli erbjuden flera bostäder. Så allt kommer att betas av successivt i det nya kösystemet.

Hur lång tid kommer att ta tills man får erbjudandet?

– De detaljerna är inte klara än, det här är ett löfte och då ska alla detaljer betas ut och implementeras. Däremot är vår målsättning att införa det under nästa mandatperiod, gärna tidigare än så om vi får möjligheten. Sen får man vänta i kösystemet men tanken är att man inte ska vänta så länge som man har gjort tidigare.

Flera krav som måste uppfyllas

Om Socialdemokraterna kan driva igenom förslaget kommer det att gälla personer mellan 18 och 25 år. De ska ha stått i bostadskön sedan det år de fyllde 18, vara folkbokförda i Stockholms stad, inte ha ett eget förstahandskontrakt eller äga en bostadsrätt och klara inkomstkraven. Detta enligt deras pressmeddelande.

Hur blir det med personer som uppfyller kraven men som inte har varit inskrivna sen 18-årsåldern?

– De som skrev in sig senare får vänta lite längre men de blir absolut inte uteslutna ur kösystemet.

L: ”Det är förolämpande”

Oppositionen är kritisk. Liberalerna föreslår istället att det ska byggas fler bostäder, kortare handläggningstider och att boende för unga bör skapas genom kollektivboende och kompiskontrakt samt att staden måste ge förtur till personer med störst behov.

– Det är förolämpande att Socialdemokraterna kallar en öronmärkning av 800 bostäder om året till unga för en bostadsgaranti. Idag är det ca 60 000 unga som ofrivilligt bor kvar hemma i Stockholmsregionen, säger Lotta Edholm (L) oppositionsborgarråd.

M: ”Det är bra men inte tillräckligt omfattande”

Moderaterna delar liknande åsikt.

– Det är bra att Socialdemokraterna har insett att något måste göras för de ungdomar som idag står långt ifrån bostadsmarknaden. Men reformen som Socialdemokraterna nu föreslår är inte tillräckligt omfattande då få unga lyckas uppfylla kraven, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarrådskandidat i Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.