Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maktskifte i Stockholm. Från vänster: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V) tar tillsammans över styret i Stockholms stadshus. Foto: SVT/Tommy Bergman

S, V och MP tar över styret i Stockholms stad

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar över styret av Stockholms stad.

Under en pressträff på torsdagen presenterade det nya styret den politiska inriktningen de närmaste fyra åren. Det handlar bland annat om fokus på förskolan och skolan, om en satsning på Järvaområdet, en klimatmiljard samt miljöbilszoner.

En dryg månad efter valdagen står det nu klart att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar över styret i Stockholms stad. De tre partierna fick tillsammans 53 av de 101 mandaten i kommunfullmäktige och får egen majoritet de kommande fyra åren. Därmed tar de över styret från den tidigare majoriteten som bestått av de borgerliga partierna och Miljöpartiet. Hör mer i videon ovan om vad den nya majoriteten tänker satsa på.

Den nya majoriteten kommer väljas in på på måndagens kommunfullmäktige. På måndag kommer även alla nya borgarråd presenteras.

Starkt vänsterval i Stockholm

Maktskiftet blir möjligt efter att Socialdemokraterna – och även Vänsterpartiet – gjort ett starkt val i huvudstaden. Socialdemokraterna gick fram drygt sju procentenheter jämfört med valet 2018 medan Vänsterpartiet gick fram drygt två procentenheter. Samtidigt backade samtliga partier i det tidigare styret.

Trenden de senaste tre decennierna är att makten i Stockholms stad skiftat mellan blocken efter varje val, och den trenden fortsätter nu. Undantaget är valet 2010 då de borgerliga behöll makten. I klippet nedan får du en återblick på hur det har sett ut sedan 1985.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson (M) blev socialborgarråd i Stockholm efter valet 2006. Partikollegan Carl Cederschiöld var finansborgarråd under två mandatperioder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.