S vill värva toppkandidater till lärarutbildning

Uppdaterad
Publicerad

I Sundbyberg vill kommunalrådet och socialdemokraterna att man satsar på att locka toppstudenter till lärarutbildningarna, med garanterat jobb i kommunen. Oppositionsrådet är dock inte imponerat.

I dag är lärarutbildningarna inte särskilt populära och betygskraven är mycket låga för att komma in på dem. För att få bättre lärare vill Sundbybergs kommunalråd därför nu värva kandidater med toppbetyg från gymnasiet och högskolan till ett superlärarprogram.

– De som är absolut duktigast och som visar framfötterna, dem vill vi fånga upp så att de erbjuds jobb och möjlighet till karriärsutveckling i Sundbyberg. för vi vill att våra skolor ska vara i framkant och då är det viktigt att få väldigt duktiga lärare, säger Jonas Nygren, (S), kommunalråd i Sundbyberg.

Erbjuds fast tjänst

Under utbildningen skulle kandidaterna ta stor aktiv del i kommunens skolor och efter examen erbjudas en fast tjänst i Sundbyberg. Dessutom med ett särskilt lönetillägg på flera tusen.

– Det ingår att det både är en satsning på lön, men det är också en satsning på att de ska få stöd och hjälp i att utveckla sin roll, säger Jonas Nygren.

Socialdemokraterna nationellt ser det som ett pilotprojekt som skulle kunna spridas i landet, om de vinner valet, och de står bakom förslaget.

– Jag är väldigt glad att Sundbyberg vill prova något nytt, en helt ny metod, för det är helt nödvändigt att vända bilden av läraryrket och göra det mer attraktivt och få in mer begåvade studenter, säger Ibrahim Baylan, socialdemokraternas talesperson i skolfrågor.

”Borde fokusera på annat”

Men moderate oppositionsrådet i Sundbybergs kommun är inte särskilt imponerad. Han menar att eftersom 34 procent av kommunens niondeklassare inte har godkända betyg, borde socialdemokraterna fokusera på annat.

– Det här låter som ett förslag soom eventuellt kan förbättra något på marginalen, men det adresserar inte de stora problem som vi har här i Sundbyberg, säger Mikael T. Eriksson, moderat oppositionsråd i Sundbyberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.