Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är Beridna Högvaktens nya paradhjälmar. Vid en första anblick är hjälmarna oförändrade – hör mer i videon vad som skiljer de nya från de gamla. Foto: Försvarsmakten

Så blir Högvaktens nya paradhjälm – den tidigare dömdes ut som osäker

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren stoppade Arbetsmiljöverket Försvarsmaktens paradhjälmar som används i samband med beriden vaktparad och beridna eskorter. Nu har en prototyp för en ny paradhjälm tagits fram.

– Den är väldigt lik originalet till utseendet men är i grund och botten en ridhjälm som är säkrare än den tidigare, säger Hans Augustin, major på Livgardet och projektledare för att ta fram en ny hjälm.

Tidigare har de silverblänkande hjälmarna varit en självklar del av uniformen i samband med så kallad beriden statsceremoniell verksamhet. Men sedan förra sommaren har ryttarna i stället tvingats bära en svart ridhjälm av vanligt snitt.

– De fyller ju kraven för den skyddsnivå som behövs men de är ju inte lika silvriga som den gamla paradhjälmen så de sticker ju ut lite, säger Sebastian Hultskär-Daumas, kapten och ryttmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.