Stockholms stad ahr sedan över 20 år tillbaka en tak över huvudet-garanti för alla stockholmare – med hur väl efterföljs den? Vi ställde frågan till socialborgarrådet Jan Jönsson (L). Foto: TT

Hur väl uppfyller Stockholms stad tak över huvudet-garantin?

Uppdaterad
Publicerad

Tak över huvudet-garantin har funnits i Stockholms stad sedan 1999 och ska säkerställa att alla personer folkbokförda i kommunen erbjuds tak över huvudet. Men enligt de som arbetar i S:ta Clara kyrka är det en garanti som inte efterlevs. Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) menar däremot att alla som har velat har fått tak över huvudet, men att de som inte är folkbokförda i Stockholms stad kan nekas eftersom de inte omfattas av garantin.

Så fungerar tak över huvudet-garantin

Hemlösa personer ska alltid kunna erbjudas nattlogi. Garantin syftar dock till att avvärja nödsituationer och kan bara beviljas någon enstaka natt.

Tak över huvudet-garantin gäller för hemlösa personer över 20 år med missbruks- eller psykiska problem och som är folkbokförda i Stockholm.

För att omfattas av tak över huvudet-garantin måste man ha eller ha haft kontakt med socialtjänsten alternativt uppsökarverksamheten eller någon av frivilligorganisationerna – innan klockan 24.00.

Stockholms stad tillhandahåller cirka 700 platser på härbärgen i kommunen.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.