Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexandra Claeson på Nynäshamns gästhamn menar att problemen med övergivna båtar är mindre idag än för några år sedan. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Så fick Nynäshamn bukt med övergivna båtar

Uppdaterad
Publicerad

Att skrota en båt kan vara dyrt. Just därför har Nynäshamns gästhamn tidigare haft stora problem med båtar som lämnas vind för våg. Men nu börjar det ordna upp sig.

Gamla båtar gjorda av plast och glasfiber är inte bra för miljön. Speciellt inte om de börjat läcka. Därför har Havs-och vattenmyndigheten bidragit med tre miljoner kronor i år på båtar som behöver skrotas.

Kan kosta hundratusentals att skrota

Pengarna används till premier som gör det billigare att skrota båtvrak som väger mellan 200 och 3000 kilo. En större båt kan, enligt Alexandra Claeson föreståndare på gästhamnen i Nynäshamn, kosta så mycket som 200 000 kronor att återvinna.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Senast premierna användes var 2020. Samtidigt köps det fler båtar än vad det skrotas.

Hör i klippet vad premierna har betytt för gästhamnen i Nynäshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet