Fem tips: Så försvårar du för biltjuven

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att helt skydda sig från biltjuvarna. Men det finns vissa knep som minskar riskerna.

En stor del av de stulna bildelarna förs ut ur landet och används som reservdelar till krockskadade fordon. Men en del säljs också på den svenska marknaden.

Blocket är en av alla försäljningssajter som jobbar förebyggande mot försäljningen av stöldgods. Här tillåts till exempel inte längre annonsering av rattar.

– Vi vill förhindra att stöldgods säljs, men det handlar också om en säkerhetsfråga. En krockkudde som inte löst ut sig blir en liten sprängladdning, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Annonsörer kontrolleras

Varje vecka granskas och nekas tusentals annonser publicering. Blocket för en ständig dialog med bland annat branschorganisationer och polisen.

– Vi vill göra det svårt och obekvämt att sälja stöldgods hos oss. Att man någon gång säljer en bildel är så klart vanligt. Men om det sker mer frekvent så gör vi utökade kontroller av annonsören. Om vi misstänker något så delar vi informationen med polisen, säger Thomas Bäcker.

I klippet ovan får du fem tips på hur du bäst skyddar din bil från biltjuven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.