Inrikesminister Mikael Damberg (S) höll presskonferens tillsammans med regionpolischef Mats Löfving. Foto: Regeringen

”Förr sköt man för att skrämmas, nu liknar det avrättningar”

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholms län finns 52 kriminella nätverk, och viljan att använda våld ökar, säger regionpolischef Mats Löfving, på en pressträff.

Under måndagen höll inrikesminister Mikael Damberg (S) en pressbriefing om kriminaliteten i Sverige, något han brukar göra, men den här gången var det tillsammans med Mats Löfving, regionpolischef Stockholm. Fokus låg till stor del på gängkriminaliteten i länet, och läget är allvarligt, säger Mats Löfving.

Hör honom berätta om gängläget i videon ovan.

Mats Löfving berättade också att det är viktigt att angripa gängens försörjning, i första hand narkotika och välfärdsbrott. Polisen samarbetar med flera myndigheter för att komma åt de som döljer sin brottslighet bakom företag.

Insatser med avhopparverksamheter

Enligt Mikael Damberg (S) sker det nu även stora insatser inom avhopparverksamheten i Sverige för att komma åt nyrekryteringen till gängen.

– Malmö och Södertälje var tidigt ute och jag vet att Stockholm gör stora insatser för avhopparverksamheten. Och jag tror att det är en nyckel för att komma vidare.

Som SVT berättade i söndags sade Löfving att personalläget är bekymmersamt i Stockholm med för få poliser. För några veckor sedan tog Stockholmspolisen hjälp av kollegor från Väst, nu funderar man på att be om ytterligare hjälp från övriga landet, enligt Löfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.