Så ska lockpriserna stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Skenande budgivningar och lockpriser är fortfarande är ett problem trots att ”accepterat pris” införts.

Var slutpriset hamnar på en bostad har inte blivit så mycket tydligare trots att ”accepterat pris” infördes för några år sedan.

Knappt var femte av de som nyligen köpt bostad tycker att metoden har fungerat.

Lockpriser i Stockholm

Calle Lundberg bor i innerstan och skulle inte lita på ett acceptpris.

– Nej, det finns ingen juridisk tvångsfaktor bakom begreppet, så kan man få ut mer pengar så gör man naturligtvis det, säger han.

”Säljaren vill locka köpare”

– Många gånger vill säljaren att det accepterade priset ska vara lågt satt så att det blir ett stort intresse för bostaden och för att flera ska lägga bud, säger Erik Olsson på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Även det accepterade priset kan vara ett lockpris. I slutändan är det fortfarande säljaren som avgör om det blir någon affär eller inte.

Nu föreslår mäklare i Stockholm ett nytt system som ska underlätta för både säljare och köpare.

Nytt förslag ska stoppa lockpriser

Bostäderna ska presenteras med två priser. Ett för budstart som säljaren får vara med och bestämma. Men också ett jämförelsevärde som visar vad liknade bostäder i området har sålts för.

Mäklaren ska också kunna kommentera om bostaden förväntas säljas dyrare än snittet.

Om det till exempel är en vindsvåning eller har nyrenoverat kök eller balkong.

– Det kan stå statistisk värdering 4,5 miljoner och budstart 4,0 miljoner. Sedan kan mäklaren skriva om han tycker att 4,5 miljoner är korrekt eller om han tycker att det är i underkant respektive överkant. På det här sättet tror vi att köparna kommer få en otroligt bra vägledning. Är det här en bostad som är bra för mig att besöka och gå på visning på? Säger Erik Olsson.

Nu är det upp till fastighetsmäklarinspektionen att tycka till om förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockpriser i Stockholm

Mer i ämnet