Foto: Johan Nilsson/TT

Så här ser den snabba ökningen av smittade ut

Uppdaterad
Publicerad

Under december ökade smittan dramatiskt i Stockholms län. Antal covidpatienter har också ökat om än inte i samma takt.

I slutet av december accelererade smittspridningen i Stockholms län. Strax före jul sade vi på SVT att även om smittan ökade så såg det ändå bättre ut än december 2020. Men nu när december 2021 är slut och regionen har sammanställt siffrorna så ser läget när det gäller antalet smittade nästan lika illa ut.

Här nedan ser man den väldigt kraftiga ökningen av smitta under december 2021, och att det var 6 000 fler fall december förra året.

Covid-19-fall per månad tom 2 januari 2022, Region Stockholm.

Däremot var det inte alls lika många på sjukhus under december 2021 som år 2020, även om antalet patienter nu stiger snabbt. Chefläkare Johan Bratt varnade också tidigare i veckan för att det kommer att öka. Antal inlagda ökar alltid några veckor efter att antalet smittade har ökat.

Medelantal av covid-19-patienter inneliggande på IVA eller annan avdelning per månad, här från april 2020 tom 28 december 2021 rapporterat från Region Stockholm.

Källa och diagram, Vårdgivarguiden Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.