Var tredje hushåll var trångbott för hundra år sedan. Foto: SVT

Så här stort ska du bo – enligt normen

Uppdaterad
Publicerad

För att få bort 30-talets misär, drog staten upp riktlinjer för hur stort vi ska bo för att inte räknas som trångbodda.

Statens riktlinjer för hur stort vi ska bo började växa fram i slutet av 20-talet-talet. Bostadsbristen var stor, lägenheterna trånga och det var vanligt med inneboende.

Precis som idag, berodde trångboddheten på att det byggts för få bostäder samtidigt som många flyttat in till städerna.

– När den svenska välfärdspolitiken började skapas ansågs trångboddheten vara ett hot mot befolkningskvalitén. Den som var inneboende ansågs kunna hamna i alkoholism, prosititution och misär, säger Helen Ekstam på Boverket.

Max två personer per rum

Att få bort trångboddheten blev ett av de viktigaste politiska målen. I mitten av 40-talet antogs den första statliga boendenormen, som sa att det skulle bo max två personer i samma rum och att ingen skulle sova i köket eller badrummet. I annat fall räknades man som trångbodd.

– Den här boendestandarden var ett sätt att få bukt med sociala problem, säger Helen Ekman.

Varje barn ska eget rum

I mitten av 60-talet drog staten igång ”miljonprogrammet”, som innebar att en miljon lägenheter skulle produceras på tio års tid. Då kom nästa boendenorm, som sa att ett hushåll ska ha ett vardagsrum.

I mitten 70-talet kom den norm som gäller än idag: varje barn ska ha eget rum för att hushållet inte ska anses vara trångbott.

– Den här normen har inte en moralisk grund, utan antogs för att det skulle finnas riktlinjer för utbetalning av socialbidrag och samhällsplanering, säger Helen Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.