5-årige Padmé från Rågsved har under natten känt sig svag och är på väg till sjukhus för att hjälp. Foto: privatbild

Så hjälper du ditt husdjur i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Den höga värmen kommer att fortsätta även nästa vecka. I Stockholm beräknas temperaturen ligga mellan 27-30 grader och förutom människor är även djuren känsliga för den höga värmen. Här är tips och råd för vad du som djurägare bör tänka på. SVT Nyheter har pratat med Regiondjursjukhus Bagarmossen.

Husdjur glädjs åt värmen när de får bada och springa i det fria, men djuren är också känsliga när det blir för varmt under en längre period. Hundar är extra känsliga men även katter kan drabbas av både uttorkning och fukteksem. Trots detta menar djursjukhuset i Bagarmossen att de flesta fallen handlar om ormbett, fästingar, som kan vara bärare av olika sjukdomsframkallande bakterier och virus, eller tarmförstoppningar efter att ha ätit från grillen.

Så märker du på djuren att de mår dåligt

– Katter är känsligare än hundar och då måste man se till att vatten och skugga finns tillgänglig. Märker du att hunden eller katten är hängig, svullen eller bara lägger sig ner då bör du se över vad som har hänt, säger Margareta Johansson, veterinär på Regiondjursjukhuset Bagarmossen.

– Vi får in mycket om ormbett på hund och katter, värmeslag, fästingburna sjukdomar ”anaplasmos” som sprider sjukdomen till kroppen och får lågt blodvärden. Då får hunden en systemisk infektion och hög feber.

Om man som djurägare misstänker det här måste man plocka bort fästningen, kontrollera temperaturen, kontrollerar statusen och se om de är trötta eller dämpade. De kan också få ont i lederna och bli stela och då ska man söka hjälp hos veterinären. Var noga med att ge hundar och katter förebyggande medicin för att undvika att fästingarna ska fästa sig på husdjuren.

Tänk på när du grillar

Ett problem som har uppstått ofta under sommaren har varit tarmförstoppning hos katter och hundar. Det efter att ägarna varit oförsiktiga med vad man matar husdjuren med och kan innebära allvarliga komplikationer hos djuren.

– Vissa hundar får äta majskolv eller annan mat som de inte borde äta. Och det här kan leda till stopp i tarmen och till något som kallas för ”främmande kropp” i tunntarmen och då krävs operation. När man grillar ska man inte slänga vad som helst till djuren. Det kan förstöra en del av tarmarna. Så släng inte ner för mycket mat eller tappa grillspett.

Problem som kan uppkomma hos katter och hundar

Ormbett

Katter – kraftig svullnad, framtassarna blir påverkade, där blir de bitna för de försöker ta tag i ormen.

Hundar – Ofta får de en kraftig svullnad, blir bitna i nosen eller tassarna.

Se till så att hunden inte går eller rör sig på något sätt utan bär den istället för att minimera blodcirkulation så att gifterna inte sprids i kroppen och kör sedan så fort som möjligt till sjukhuset.

Fukteksem

Fuktseksem är vanligt hos hundar och katter som har veckad hud och som badar mycket. Kombination av värme och mycket päls kallas för ”hot spot”. Om du upptäcker eksem, raka området och behandla lokalt med klorhexidinlösning, det vill säga bakteriedödande medel. Om det här inte fungerar och eksemet börjar spridas över kroppen så bör man uppsöka vård hos veterinären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.