Foto: privat

Så kan djur och natur påverkas av försvarsmaktens explosioner

Uppdaterad
Publicerad

Under den försvarsövning som pågår med tusentals soldater i Stockholms skärgård, så bullrar och skjuts det för fullt om dagarna.

– Övningarna kan påverka häckade fåglar och sälar, säger Michael Tedengren, marinbiolog Stockholms universitet.

I närheten av Utö filmade en skärgårdsbo en explosionen som sågs i samband med den marina övning som just nu pågår. Smällen är dov och en hög vattenpelare syns mellan skären.

– Under våren är naturen som känsligast då de flesta djur fortplantar sig. Militära övningar i skärgården bör undvikas när miljön är som känsligast, säger Michael Tedengren, marinbiolog Stockholms universitet.

Försvarmakten: ”Kontrollerade former”

På senare tid har Försvarsmakten ökat antalet övningar i skärgården och vid kustområden. Anledningen är enligt myndigheten ett försämrat omvärldsläge. Men enligt försvarsmakten så sker övningarna under kontrollerade former och efter en marinbiologisk kalender. Det är Länsstyrelsen som bestämmer när och vilka perioder som respektive skjutfält får användas.

– Vi får inte alltid bedriva verksamhet på våra skjutfält som exempelvis under häckningstider. Vad gäller just Utö skjutfält så får ingen skjutverksamhet bedrivas mellan veckorna 26-29, säger Michaela Linge, kommunikatör på Försvarsmakten. 

Fisk och säl störs

Men marinbiolog Michael Tedengren menar att djuren inte kan vänja sig vid övningarna.

– Sjöfåglar och fiskars lek kan störas i vikarna. Även sälen kan störas av höga ljud under vattnet. Det kan vara viktigt att öva inför en krigssituation även i våra skärgårdar, men den känsliga perioden från tidig vår till sommar bör absolut undvikas när övningar planeras.

– Försvarsmakten måste kunna lösa sina uppgifter oberoende av tid på året och platsen för övningen. Därför behöver vi öva under olika tider på året och olika platser. Vår förmåga utvecklas genom att öva i varierande och realistiska miljöer, avslutar Michaela Linge.

SWENEX 20

Den 11 – 21 maj 2020 genomför marinen övningen SWENEX 20 (Swedish Naval Exercise). Övningen berör främst områden kring Göteborg och södra Bohuslän, Hanöbukten, södra Östersjön och Stockholms skärgård ner till Bråviken.

Omkring 15 större fartyg, ett 80-tal mindre båtar, tung och lätt helikopter samt flyg ingår i övningen. Syftet är främst att öva den marintaktiska ledningen bland annat genom sjöfartskydds- och kustförsvarsoperationer. Eventuella internationella inslag kommer att ske i mycket begränsad omfattning.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.