Så kan Husbybranden ha startat

Uppdaterad
Publicerad

Flera lägenheter blev totalförstörda i branden i Husby och två personer fick föras till sjukhus. Nu kommer flera vittnesuppgifter om att raketer och fyrverkerier skjutits strax innan branden bröt ut.

Vid 19-tiden på fredagskvällen började det brinna på en balkong i ett flerfamiljshus i Husby. Branden spred sig snabbt och flera lägenheter blev totalförstörda i branden. 50 brandmän arbetade med släckningsarbetet under natten.

Två personer fick föras till sjukhus, en var chockad och en annan var rökskadad. Ytterligare sex personer fick vård på plats i form av syrgas och närmare 100 personer fick evakueras. Fler av dem har fått akutboende av Stockholms stad.

Teknisk undersökning på måndag

Under lördagseftermiddagen var branden helt släckt. Ett stort område har spärrats av och polisen har personal på plats för att se till att ingen skadas och att obehöriga inte kommer in i området.

– Tidigast måndag morgon kommer vi att kunna genomföra en teknisk undersökning på platsen, säger polisens presskommunikatör Albin Näverberg.

Vittnesuppgifter om fyrverkerier

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och jobbar efter flera teorier.

– En är att brandorsaken är raketer, som en del i området hört fyras av. Det kan också vara så att någon grillade eller att det var levande ljus på balkongen. Men vi måste invänta den tekniska undersökningen innan vi har ett entydigt svar.

Mirja Holm, som bor mittemot huset som brinner, berättar att det har skjutits fyrverkerier i området strax innan branden bröt ut.

– Jag var ute och gick med hunden och då smällde det smällare. Sedan började sirener tjuta. Kanske kan det vara det som ligger bakom branden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.