Butiksägaren Abdul Jabbar Amini upplever att både utländska och inhemska turister undviker Stockholm i sommar. Foto: Oskar Brusén/SVT

Så mår turismen i Stockholm: 'Man är så klart rädd för att bli smittad'

Uppdaterad
Publicerad

På Gamla stans gator och gränder brukar det en normal dag i juli vara fullt med nyfikna turister – men årets sommar är allt annat än normal. SVT Stockholm tog sig till Gamla stan och pratade med butiksägare och caféanställda om den pressade situationen.

– Det finns inga turister, det är lika med noll turister, säger butiksägaren Abdul Jabbar Amini.

Samtidigt vittnar flera andra turistorter i Sverige att man under årets sommar hittills haft mer besökare än vanligt och att trycket varit stort.

Elise Huseinagic, som driver en smyckesbutik i Gamla stan, tycker dock att rädslan gentemot Stockholm är lite överdriven.

Corona i Stockholm

– Jag hoppas att folk slutar vara så rädda för Gamla stan, det är ingenting ni behöver vara oroliga för, säger Elise Huseinagic.

Hör fler röster från Gamla stan i videoklippet ovan.

Uppmuntrar ansvarsfulla besök i Stockholm

Att färre turister besöker Stockholm visar sig även i statistiken. Enligt Stockholms handelskammare så var beläggningsgraden på hotellen i Stockholm i juni i år bara 15 procent, att jämföra med 75 procent under samma månad i fjol.

Caroline Strand är vd på Visit Stockholm. På tisdagen gästade hon Morgonstudion för att prata om balansgången mellan att inte ytterligare belasta sjukvården samtidigt som man försöker hålla huvudstaden levande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet