Efter hårda förhandlingar är nu hyrorna för Svenska Bostäders hyresrätter i Stockholm satta för 2024. Foto: Jessica Gow/TT

Så mycket högre blir hyror för 28 000 lägenheter i Stockholm

Publicerad

Efter en lång strid är det nu klart hur stora höjningar det blir för Svenska Bostäders hyresgäster, efter vad Hyresgästföreningen kallar tuffa förhandlingar. 28 000 lägenheter får en hyreshöjning på i genomsnitt 4,99 procent.

Förhandlingarna om årets och nästa års hyror har varit tuffa. Stockholms stads tre stora allmännyttiga bostadsbolag ville höja betydligt mer än vad Hyresgästföreningen gick med på och förhandlingarna strandade. Istället hamnade det hela i Hyresmarknadskommittén.

Men nu har Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen ändå lyckats förhandla fram en överenskommelse, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Det blir en genomsnittlig hyreshöjning på 4,99 procent för bolagets hyresgäster. Totalt har de 28 000 lägenheter i Stockholms stad.

Retroaktiv hyra

– Det är höga höjningar som kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan har det tufft, säger Yngve Sundblad, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för hyresgästerna i Svenska Bostäder .

Den nya hyran gäller retroaktivt från 1 januari i år.

– Vi hade velat se betydligt lägre höjningar och helst tagit bort retroaktiviteten, men är ändå trygga med att vi har gjort allt vi kunnat för att trycka ner de höga hyreskraven, säger Yngve Sundblad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Fortsätter det med såhär höga hyreshöjningar skapas en fattigklass av en stor grupp människor, säger Kristoffer Burstedt på Hyresgästföreningen. Hör även fastighetsägarnas kommentar i klippet. Foto: SVT. Arkivbild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.